Tisztelt ICF Coachok, ICF Magyar Tagozata Egyesületi Tagok, Kedves Kollégák!

A coaching szakmát, szakembereket, képzéseket is érintő törvénymódosítások kapcsán kialakult bonyolult helyzetre reagálva küldjük jelen levelünket.

Az ún. kuruzslótörvény változásával és a coach megnevezés használatával kapcsolatban az ICF Magyar Tagozataként is számtalan megkeresést kaptunk. Köszönjük türelmeteket, a háttérben rengeteget dolgoztunk, egyeztettünk, konzultáltunk a legkülönbözőbb fórumokon, hogy tisztábban lássuk a helyzetet, és méginkább a tennivalókat, lehetőségeket. Mindezek ellenére jelen pillanatban nincs egyértelmű és egységes szakmai és jogi álláspont.

Egyesületünk a szakmai társszervezetekkel együttműködve, és szakértőkkel egyeztetve dolgozik a témán. Az ICF Magyar Tagozata a Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége (MCSZ) tagjaként az MCSZ tagjaival (coachOK.hu, European Coaching Association, Solutionfocus Egyesület, Etalon Coaching Társaság, Magyar Coach Egyesület, Üzleti Coach Egyesület, Professzionális Coaching Egyesület, Magyar Gestalt Egyesület, EMCC Magyarország, Magyar Szupervizorok és Szupervizor-Coachok Társasága, Magyar Csoportdinamikai és Szervezetdinamikai Egyesület) együttesen alakította ki állásfoglalását, amit a csatolmányban olvashattok.

Folyamatos konzultációban vagyunk az ICF hazai és nemzetközi ügyvédeivel, jogászaival. Vizsgáljuk a törvénymódosítások coach szakmára, szakemberekre, megszerzett képesítésekre és sokunk által vezetett coachképzésekre gyakorolt hatását, valamint keressük a lehetőségeket, következő lépéseket.

Nagyon nehéz, hogy a sok értelmezés és vélemény mellett ne pánikoljunk be, és igyekezzünk tisztán látni. Sajnos a legtöbben nem vagyunk jogászok, nem vagyunk jártasak a jogi nyelvben, pedig ezeket a változásokat jogilag kell értelmezni, azok a kifejezések, szavak, melyeket kvázi laikusként értelmezünk egészen más jelentéssel bírnak jogilag, jogi szövegkörnyezetben. És az sem segít, hogy még a jogban jártas szakemberek is más-más következtetésre jutnak a nagyon ellentmondásos szövegezéssel megfogalmazott törvény változtatások kapcsán.
Tudjuk és átérezzük, hogy nem ezt a levelet vártátok tőlünk, hanem konkrétumokat, segítséget. De egyelőre ilyet nem tudunk. Ígérni azt tudjuk, hogy mi, az elnökségben, mint eddig is, mindent megteszünk annak érdekében, hogy előre tudjunk közösen lépni ezekben az ügyekben. Folytatjuk a konzultációkat és egyeztetéseket, és folyamatosan tájékoztatni fogunk minden érdemi lépésről!

Tudjuk, hogy sokatokban még az is felmerül, hogy egyáltalán folytassa-e a coachingot, megújítási időszak lévén, van-e értelme a tagságot megújítani.
Megértjük ezeket az aggodalmakat. Mi folytatjuk, szervezzük a programokat, megyünk előre, mert hiszünk abban, amit csinálunk, és örülnénk, ha velünk maradnátok, mert ez közös ügyünk. És hívunk mindenkit az MCSZ által életre hívott, coaching szakma jövője érdekében dolgozó munkacsoportba. Ha részt akarsz venni a munkában, akkor jelentkezz Csetneki Csaba elnöknél (csetneki.csaba@coachfederation.hu)

Jelen levelünkkel a fenti MCSZ nyilatkozat mellett igyekszünk összefoglalni a témában elérhető, reméljük valamilyen szinten támogatást nyújtó anyagokat.

  • A február 7-i Konferenciát összefoglaló, és a problémás kérdéskört jól magyarázó cikk
  • Az EMMI által kiadott közlemény
  • A Mentál-For csoport kezdeményezéséhez és törekvéséhez az MCSZ-szel együtt természetesen mi is csatlakozunk. 

   
Üdvözlettel, Csaba
 

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam