Hol találok a hátteremnek vagy szakterületemnek megfelelő, coachoknak szóló képzési programot?

Használhatod a “Coaching Specialty” keresési filtert a Training Program Search Service szolgáltatáson. Ha ajánlások alapján választanál, csatlakozhatsz egy, a szakterületednek megfelelő ún. Community of Practice csoporthoz, vagy keress a szakterületeden tevékenykedő coachokat a Credentialed Coach Finder szolgáltatáson keresztül.

Miért nem találok semmilyen programot a környékemen?

Több, mint 1.000 ICF akkreditált program létezik. Ennek közel fele az USA-ban és Kanadában, legtöbbjük pedig nagyvárosokban és a partvidéken. Meglehet, hogy nem találsz képzést a közeledben, de sok képzés elérhető távoktatási rendszerben is!

Kötelező ICF akkreditált képzést választanom?

Ajánljuk az ICF akkreditált programok választását, de a nem-akkreditált programok, melyek megfelelnek az ICF coach-specifikus képzés meghatározásának, szintén kielégíthetik a képzési elvárásokkal kapcsolatos követelményeket, miután az ICF megvizsgálta a képzési tanrendet az ICF minősítési folyamat során.

Kötelező ICF minősítést szereznem?

Az ICF ajánlja a minősítés megszerzését, de mivel a coachingot nem minden ország vagy állam szabályozza, így nem kötelező a képzések vagy minősítések megszerzése.

Hogyan szerezhetem meg a minősítésemet az ICF-en keresztül?

Ehhez minősítés iránti kérelmet kell beadnod elbírálásra az ICF felé. Az egyes minősítési szintekhez tartozó elvárásokat ezeken a linkeken találod.

ACC
PCC
MCC

Én is lehetek mentorcoach?

Te is mentorálhatsz coachokat, akik a tieddel azonos vagy annál alacsonyabb szintű minősítéssel rendelkeznek, vagy annak megszerzésére törekednek. De az ACC (Associate Certified Coache) minősítéssel rendelkező coachok legalább egy teljes minősítési ciklus után (azaz csak minősítésük első megújítása után) válnak jogosulttá, hogy mentorcoachként is működhessenek.

Mikor kérhetem minősítésemet az ICF rendszerében?

Akkor adhatod be minősítési kérelmedet, ha minden elvárásnak megfelelsz, minden követelményt teljesítesz az adott minősítési szintre vonatkozóan.

Mennyi ideig tart a minősítési kérelmem elbírálása?

A minősítési kérelmek becsült elbírálási ideje attól függ, hogy milyen kérelmet adsz be. A becsült időtartamokat megtalálod az egyes minősítési szintek leírásánál.

Ha munkám részeként folytatok coachingot, akkor azokat elszámolhatom fizetett óraként?

Igen, fizetett óraként számolhatod el, amennyiben a coaching szerepel a munkaköri leírásodban, és nem közvetlen beosztottaidat coacholod. Ezt nevezzük belső coachingnak. További részletek.

Ügyfél Coaching Napló (Client Coaching Log): Csoportos coaching óráimat beszámíthatom minősítési kérelmem során?

Igen. Ha csoportos coachingot végzel, akkor ezeket az üléseket úgy kell dokumentálnod, hogy az ICF felé a csoport egy tagjának nevét és email címét kell megadnod, valamint azt, hogy hány ember volt a csoportban (csoportos coachingot 15 vagy annál kevesebb emberrel lehet folytatni). Nem lehet felszorozni a coaching órákat a csoportban résztvevők számával. Ha 15 főt coacholtál 1 órán keresztül, akkor ezt 1 óraként számolhatod el, és nem 15 óraként.

Kell ACC-re jelentkeznem, mielőtt PCC vagy MCC szintű minősítésre jelentkezem?

PCC minősítési szintre jelentkezhetsz, amennyiben megfelelsz az adott szint minden követelményének. A legtöbb jelentkező az ACC-vel kezdi, mert nincsen még meg a kellő számú coaching órája ahhoz, hogy rögtön PCC szintre jelentkezzen. 2019. február 28-ától minden olyan coach, aki MCC minősítésre jelentkezik, már PCC minősítéssel kell, hogy rendelkezzen. 

Honnan kaphatom meg a minősítési szintemhez tartozó logót?

Az ICF minősítéssel rendelkező coachoknak jár egy specifikus logó, amit használhatnak. Ha logóra van szükséged, írj a support@coachingfederation.org email címre. A másik lehetőség, hogy megkeresed az ehhez tartozó linket abban az emailben, amiben értesítettek, hogy sikerült a minősítésed. Az ICF logókat csak azok használhatják, akik előzetesen engedélyt kapnak erre az ICF központjától. Előzetes jogosultság hiányában a logók, illetve azok bármilyen változatának használata az ICF logó használat előírásainak és védjegy szabályzatának megsértését jelenti.

Miért nem kötelező az ICF minősítéssel rendelkező coachoknak ICF tagoknak lenniük egyidejűleg?

Az ICF minősítés független az ICF tagságtól. Ez fontos, világszinten elfogadott sztenderdeken alapuló felügyeleti kikötés az egyéni minősítési bizonyítványokat kiállító szervezetek felé. A szakmában széles körben elismerten az ICF minősítés értéke a folyamatos szakmai fejlődés és a kiemelkedő szakmai gyakorlat iránti egyéni elköteleződés nem azonos az ICF tagsággal járó előnyökkel (pl. kapcsolatépítési és fejlesztési lehetőségek, kedvezményes részvétel eseményeken). Bár az ICF minősítéssel rendelkező coachoknak nem kötelező ICF tagnak is lenniük, rájuk is vonatkozik az ICF Etikai Kódexe, és háromévente ugyanolyan szigorú megújítási követelményeknek kell megfelelniük.

Feltüntethetem ICF minősítésemet „Függőben/Folyamatban” státusszal, amennyiben már beadtam a jelentkezésemet?

Nem. Csak akkor hivatkozhatsz az ICF minősítésedre marketing és egyéb anyagaidban, honlapodon, ha azt az ICF már hivatalosan is odaítélte számodra. Mivel a jelentkezés beadása még nem garantálja azt, hogy meg is kapod az ICF minősítést, az arra való hivatkozás azelőtt, hogy hivatalos értesítést kaptál volna erről, félrevezető és potenciálisan etikátlan. A nem valós hivatkozás vagy állítás az ICF Etikai Kódexének megszegését jelenti.

Kell-e vezetnem a coachingnaplót (Client Coaching Log) a 2018 májusában életbe lépett új adatvédelmi törvény után is?

A korábbi gyakorlattól eltérően az ICF most már nem kéri a minősítési eljárásban az ügyfelekről készített naplót, hanem helyette a jelentkezési folyamat során kell néhány kérdést megválaszolni a jelentkező coaching tapasztalatára vonatkozóan (pl. coacholt órák száma, coacholt ügyfelek száma stb.). Azonban ez nem jelenti azt, hogy nem is kell vezetni a naplót, mert azt a jövőben az ICF szúrópróbaszerűen fogja kérni és vizsgálni. Az ICF azokat a minősítésre jelentkezőket, akik nem a valóságnak megfelelő adatokat adnak meg a jelentkezéskor, akár 5 évre is kizárhatja a szervezetből, és a minősítési eljárásból.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam