Mikor irányítsuk ügyfelünket terápiába?

IRÁNYELVEK – ICF fehérkönyv

©International Coaching Federation. 2019. július (fordítás: 2021. szeptember)

Ez a dokumentum abban segít a coachoknak, hogy megértsék, mikor és hogyan utalják az ügyfelet mentális segítő vagy más szakemberhez – azokban az esetekben, amikor az ügyfél szükségletei meghaladják a coach kompetenciáit. Irányelveink abban támogatják a coachokat, hogy felismerjék és tudják kezelni azokat az ügyfeleket, akiknek a coachingon túlmutató mentális segítségre van szükségük. A coach feladata, hogy az ügyféllel közösen keressenek szakmai segítséget, amikor ez indokolt.

Az irányelvek ausztrál, kanadai, dél-afrikai, holland valamint amerikai mentális segítő szakemberek és coachok szakértői ajánlásai alapján készült. Segít felismerni, ha az ügyfélnek ellátást igénylő mentális zavara van, és szempontokat ad ahhoz, hogyan irányítsuk őt a megfelelő mentális segítő szakemberhez.

Irányelveink általános ajánlások arra vonatkozóan, hogyan segíthetünk azoknak, akik mentális rendellenességet tapasztalnak. Mivel minden ügyfelünk egyedi, ezért fontos, hogy egyénre szabottan támogassuk. Ezek a javaslatok nem mindenki számára megfelelők. Az irányelveket arra dolgoztuk ki, hogy a fejlett, angol anyanyelvű országokban adjanak támpontokat, és nem biztos, hogy relevánsak más kulturális csoportokban és/vagy országokban, amelyekben fentiektől eltérő az egészségügyi ellátás.

Irányelveink első változatát olvasod, ezért fontos számunka a visszajelzésed. Szeretnénk a közös gondolkodásba bevonni a globális coaching közösséget és finomítani ezeket az irányelveket, itt számítunk a te visszajelzésedre is. Ezt a „Refer to Therapy Guide Feedback kód megadásával (angol nyelven várjuk a megjegyzéseidet). Jelen dokumentum szellemi jogainak tulajdonosa a Nemzetközi Coaching Szövetség (ICF), nem kereskedelmi célú sokszorosítása és terjesztése az ICF megjelölésével engedélyezett.

TARTALOMJEGYZÉK

A teljes, részletes, 18 oldalas dokumentum letölthető erről a linkről.

Röviden – nem helyettesítve a teljes fenti dokumentum elolvasását és ismeretét – íme, a 10 legfontosabb jel, amelynek észlelésekor ügyfeledet érdemes mentális segítő szakemberhez irányítani:

1. Ügyfeled mostanában kevésbé tudja megélni az örömet és/vagy gyakrabban érzi magát szomorúnak, reménytelennek és tehetetlennek.

2. Ügyfelednek kényszeres gondolatai vannak vagy képtelen koncentrálni.

3. Ügyfeled nem tud elaludni, felébred éjszakánként, és nem tud visszaaludni, vagy túl sokat alszik.

4. Ügyfelednek megváltozott az étvágya: megnőtt vagy lecsökkent.

5. Ügyfelednek bűntudata van más szenvedése vagy halála miatt.

6. Ügyfeled kétségbeesettnek és reményvesztettnek érzi magát.

7. Ügyfelednek túlzottan kiélezett az érzékelése és/vagy szélsőségesen fáradt.

8. Ügyfeled a szokásosnál ingerlékenyebb vagy dühkitörései vannak.

9. Ügyfeled impulzívan és túlzottan kockázatvállalóan viselkedik.

10. Ügyfelednek halállal és/vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai vannak.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti jelek valamelyikének megjelenése (kivéve a 10-es pontot, amikor azonnal szakemberhez kell irányítani ügyfeledet!), nem igényel azonnali pszichoterápiába való irányítást; bárki tapasztalhatja ezen jeleket rövid ideig magán.

Ennek ellenére, ha több jel is megjelenik, és az ügyfél nem tűnik épnek, kompetensnek, ideje mentális segítő szakemberhez irányítani.

Készítette: Lynn F. Meinke, MA, RN, CLC, CSLC

Tájékoztatás jelleggel néhány pszichológus szakember, szakterületük és elérhetőségeik

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam