CKA – Gyakran Ismételt Kérdések

Kérdés: Miért kezdte el az ICF megkövetelni minden jelentkezőtől a CKA tesztet?

Válasz: Az ICF hisz abban, hogy elengedhetetlen az ICF által akkreditált coachok számára, hogy demonstrálják alap jártasságukat olyan témákban, mint az ICF kompetenciák, az ICF etikai kódexe vagy az ICF coaching definíciója. Egy akkreditáló szervezet által tudományosan összerakott, sztenderdizált teszt globálisan elfogadott módja annak, hogy biztosítsuk az ICF akkreditáció fairségét és erősségét. A vizsgának a célja, hogy tudásszintet mérjen fel. Ennek a tudásnak a tényleges gyakorlatba ültetését az egyes ülések elemzésével nézzük meg, amelyekre az ACTP úton vagy az ICF portfolió úton kerül sor.

K: Mikor/hogyan kapja meg a jelentkező a CKA tesztet?

V: Amikor a beérkező anyagokat átnéztük, az ICF munkatársai e-mailben felveszik a kapcsolatot a pályázóval, hogy tájékoztassák az akkreditációs folyamat soron következő állomásáról. Az akkreditációs folyamat állomásai eltérhetnek egymástól attól függően, hogy a pályázó melyik akkreditációs úton megy végig.

ACTP és ACC ACSTH: amikor a beérkező anyagokat átnéztük, küldünk egy linket a CKA teszthez.
PCC ACSTH és portfoliós jelentkezők: amikor a beérkező anyagokat átnéztük, a hangfelvételeket kiértékelésre továbbküldjük az ICF által kiképzett vizsgáztatóknak. Csak miután a vizsgáztatók kiértékelték a hangfelvételt, küldjük a linket a CKA teszthez. Minden egyes lépést követően küldünk információt az akkreditáció státuszáról.

K: Miután megkapom a linket, mennyi időm van a vizsgára?

V: 60 nap áll a rendelkezésre, hogy belépj és kitöltsd a CKA tesztet. Amikor pedig egyszer beléptél, 3 órád van, hogy befejezd magát a tesztet.

K: Mennyi ideje van a pályázónak a CKA tesztre?

V: Ha már egyszer belépett az online tesztfelületre, a jelentkezőnek ki kell választania, hogy milyen nyelven szeretné kitölteni a tesztet, ezt követően 3 óra áll rendelkezésre a teszt kitöltéséhez. A legtöbb pályázó valamivel több, mint két óra alatt fejezi be a tesztet.

K: Miből gondolja az ICF, hogy 3 óra elég a teszt kitöltéséhez?

V: A feleletválasztós tesztekkel kapcsolatban végzett kutatásoknál megvizsgáltuk, hogy az ilyen típusú és számosságú kérdések esetén mi működik leginkább, és ez alapján határoztuk meg, hogy mennyi idő fair és indokolt.

K: Olyat lehet, hogy elkezdem a CKA tesztet, elmentem és később befejezem?

V: Nem. Amikor egy jelentkező elkezdi kitölteni a tesztet, a három órás időkorláton belül be kell fejeznie.

K: Milyen kérdésekre lehet számítani?

V: A tesztben csak feleletválasztós kérdések vannak, 4 lehetséges válasszal.

K: Hány kérdés van a CKA tesztben?

V: A teszt jelenlegi verziójában körülbelül 155 kérdés van. Ez a szám változhat idővel, mivel új kérdések kerülnek be, régiek pedig kikerülnek. Valamint a teszt különböző nyelvű változatai között minimális eltérések lehetnek a kérdések számát illetően.

K: Milyen területeket fed le a teszt?

V: A teszt 5 nagy területet fed le: az alapok megteremtése, a kapcsolat alakítása, eredményes kommunikáció, a tanulás és az eredményesség elősegítése, coaching alapok és tudásbázis. A kérdések mindegyike az ICF kompetenciákon, az ICF etikai kódexén, valamint az ICF coaching definícióján alapszik. A kérdések változó nehézségűek. Néhány azt méri fel, hogy mennyire van a jelentkező tudatában egy adott koncepciónak vagy készségnek, míg van, amelyik egy esetet ír le, amelyhez mélyebb megértés szükséges.

K: Elérhető a CKA teszt az én anyanyelvemen?

V: A teszt több nyelven is elérhető. A nyelvi információ alatt megtalálja azoknak a nyelveknek a sorát, amelyeken a teszt kitölthető.

K: Ki rakta össze a CKA tesztet?

V: A tesztet az ICF fejlesztette ki, felhasználva a nemzetközileg elfogadott gyakorlatokat a teszt összerakása során, beleértve egy, a coachok körében végzett kiterjedt kutatást is abban a témában, hogy a coach szerepben milyen tudás szükséges. A kérdéseket tapasztalt ICF coachok fogalmazták meg, mint szakértők és a validálást is széles körben, ICF coachokkal végeztük.

K: Vannak mintakérdések, amelyeket meg lehet nézni?

V: Igen, a mintakérdések ezen az oldalon elérhetőek.

K: Hogyan készüljek a tesztre?

V: Amennyiben ICF ACSTH vagy ACTP képzést végeztél, a képzés az ICF kompetenciák, az ICF etikai kódexe és az ICF coaching definíciója mentén történt. Az ICF ACSTH vagy ACTP képzés anyagait átnézve tudsz a legjobban felkészülni a CKA tesztre.

K: Hogyan értesülnek a pályázók az eredményről?

V: Amint a pályázó befejezi a teszt kitöltését, a tesztfelület összegzi az eredményt és a pályázó rögtön megkapja egy e-mailben. A CKA teszt kitöltésétől számított egy héten belül az ICF akkreditációs testülete megküldi a hivatalos értesítést az akkreditációról.

K: Hány százaléktól lehet átmenni a teszten?

V: Jelenleg 70%-tól lehet átmenni, de ez változhat idővel, ahogy az ICF a CKA tesztnek újabb verzióját publikálja.

K: Ha kihagytam egy kérdést, meg tudom nézni, mi lett volna a helyes válasz?

V: Az 5 terület mindegyikére lebontott százalékot, és az egész teszt helyes válaszainak százalékos arányát adja meg a felület. A hibás válaszokra vonatkozólag jelenleg nincs külön visszajelzés.

K: Mi történik, ha egy pályázó nem megy át elsőre a CKA teszten?

V: A pályázó újra vizsgázhat, a tesztnek egy másik változatát kitöltve 75 USD-s díj ellenében.

K: Ha egy másik szinten akkreditáltatom magam vagy megújítom az akkreditációmat, újra meg kell írnom a CKA tesztet akkor is, ha egyszer már átmentem rajta?

V: Nem. Jelenleg egyszer kell sikeresen megírni a CKA tesztet.

K: Ha bármi probléma merül fel a CKA teszt kitöltése során, ki tud segíteni?

V: Az ICF nem nyújt semmiféle támogatást a teszt tartalmát illetően, beleértve a teszt kérdéseinek tisztázását is. A tesztfelülethez kapcsolódó technikai jellegű problémákkal kapcsolatban az ICF-fel emailen lehet felvenni a kapcsolatot. Az ICF munkaideje 8.30-17.00 (New York-i idő szerint). Az iroda hétvégén és az amerikai ünnepnapokon zárva tart.

Ha bármilyen kérdésed van a CKA teszttel kapcsolatban, az alábbi e-mail címen léphetsz velünk kapcsolatba: support@coachfederation.org.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam