Beszámoló Csetneki Csaba PCC, ACTC tollából:

„Egyre több szervezet ismeri fel a csapatokban rejlő erőt és lehetőségeket üzleti céljaik, küldetésük megvalósítása és fejlesztése terén, mind a privát, mind a köz- illetve vállalati szektorban. Ezzel párhuzamosan egyre nő annak az igénye, hogy a csapatok kollektív tudását és bölcsességét kiaknázzák. És egyre többször veszik igénybe a szervezetek teamcoachok segítségét ezen törekvésük kapcsán. Ez teszi a teamcoachingot szakmánk egyik leggyorsabban fejlődő, növekvő válfajává. 

Mint a világ vezető, professzionális coaching szakembereket minősítő szervezete, az ICF Credentials and Standards minősítésre, és sztenderdek kidolgozására specializálódott testülete büszkén indítja útjára az  ICF Team Coaching Emeltszintű Minősítését (ICF Advanced Certification in Team Coaching, rövidítve: ICF ACTC), melyet a teamcoachok tudásának, készségeinek és kompetenciáinak elismerésére dolgoztak ki a coaching gyakorlat ezen komplex területén. 

Az ICF ACTC megszerzéséhez a pályázóknak szigorú szakmai követelményeknek kell megfelelniük, mind a jelentkezés feltételeinek, mind a teamcoaching gyakorlattal szembeni magas elvárások tekintetében – vonatkozik ez képzési és gyakorlati hátterükre, valamint egy független, az ICF Team Coaching Kompetenciáira alapuló írásbeli vizsgára. Ez utóbbi vizsgát tapasztalt teamcoachok segítségével állították össze, az ICF Credentials and Standards testülete és a Pearson VUE vizsgaközpont közös szervezésében.

Az ICF ACTC minősítés megszerzésével a jelentkezők bizonyítják, hogy megfelelnek az ICF, a világ legelismertebb coachokat – és most már teamcoachokat – minősítő szervezete által támasztott magas szakmai követelményeinek.”

Ezekkel a mondatokkal harangozta be az ICF ACTC minősítését szervezetünk. A rendszer kidolgozása közel kétéves munkát ölel fel, melyben teamcoaching terén jártas szakemberekkel közösen dolgozva alakították ki a szakmai megfelelési és vizsgakövetelményeket, valamint egy pilot program formájában tesztelték magát a jelentkezési és vizsgafolyamatot.

Talán az egyik legizgalmasabb lehetőség, ami az ICF tagsággal együtt jár, hogy számtalan hasonló programban vehetünk részt, aktív részt vállalhatunk szakmánk alakításában, sztenderdjeinek, elvárásrendszerének létrehozásában és folyamatos fejlesztésében. Nem kell mást tennünk, mint figyelmesen végigolvasni az ICF hírleveleket, melyekben kommunikálják a felhívásokat ezen programokra. Több minőségben is kivehetjük részünket ezen munkákból: szakértőket (subject matter expert), munkacsoportokat (community of practice), bizottságokat (committee) hoznak létre ezen feladatokra, melyekhez az aktív ICF tagsággal (és sok esetben meghatározott szintű minősítéssel, képzési, gyakorlati háttérrel) rendelkező coachok csatlakozhatnak. 

De ezen túlmenően az ICF ACTC pilotban való részvételben még nagyobb élmény volt számomra, hogy kiváló kollégákkal vehettem részt ebben, gondolkodhattam és működhettem együtt.

Barnóczki Annamária MCC, Bincze Bea PCC, Chrenóczy-Nagy Judit PCC és a Juhász Erika ACC társaságában vágtunk bele a pilotba. Mint a pilotok esetében általában, a folyamat része volt, hogy meglátásainkat, kérdéseinket visszaadjuk az ICF Credentials and Standards testületének, akik ezeket figyelembe véve alakítják ki az ICF ACTC minősítési rendszerének és folyamatának végleges formáját. 

Maga a jelentkezés egyik előfeltétele, hogy élő minősítéssel (ACC/PCC/MCC) rendelkezzünk, és hogy legalább 10 teamcoaching folyamat álljon már a hátunk mögött. További feltétel, hogy kifejezetten teamcoaching fókuszú szupervíziós munkában vegyen részt a jelentkező, és mi a folyamat ezen szakaszában kovácsolódtunk össze egy kvázi csapattá a pilot idejére. Bár más és más háttérrel rendelkezünk mind a képzéseink, mind szakmai utunk, tapasztalatunk terén, az ICF minőség melletti elköteleződésünk eleve megadta a közös hangot. Az ICF Magyar Tagozatának aktív tagjaiként pedig evidens volt a közös, egymást támogató légkör, amiben mindannyian megtaláltuk azt, amivel kivehettük a részt a közösség számára végzett munkából. 

Márpedig munkából volt bőven. A kötelező teamcoaching szupervíziót adható szakemberekkel szemben is számos követelményt állított fel az ICF. Hálás köszönet Eperjesi Amina PCC és Márton-Koczó Ildikó MCC szupervizoroknak egyfelől azért, hogy eleve magas sztenderdeknek megfelelő képzéseken vettek anno részt, másrészt pedig, hogy velünk együtt gondolkodva, minket támogatva vállalták szupervíziónkat. Elfoglalt szakemberek lévén a közös naptárkeresztmetszet már eleve nem volt kihívás nélküli feladat, de mindent felülmúlt a csoportos és egyéni szupervíziók alatti közös munka, önreflexió és hozzáadott érték. 

Szintén nem kihívásmentes, és szintén nem sétagalopp volt a tarsolyunkban lévő teamcoaching folyamatok dokumentálása, önreflektív és az ICF Team Coaching Kompetenciák mentén reflektáló esettanulmányok elkészítése, valamint az ügyfél oldaláról beszerzendő visszajelzések bekérése (mert már nem biztos hogy ott dolgozik a kontaktunk, GDPR, titoktartás több oldalról, szenzitív információk, és sorolhatnánk…) 

Hosszú évek óta dolgozhatom együtt a Magyar Coachszemle alapítóival, és az egyik legszínesebb, ugyanakkor legnehezebb műfajunk mindig is az esettanulmányok voltak. Ugyanezt tapasztalom az Év ICF Coacha pályázatok során is. Leírni a folyamatot tényszerűen, ugyanakkor megmutatva munkánkat, hozzájárulásunkat az ügyfél munkájához, megőrizve annak anonimitását, és nem kiadva sem az ügyfelet, sem a témáját, sem az azon végzett munkáját sokkal nehezebb, mint azt sokan gondolnánk. Ugyanakkor hihetetlenül hasznos reflexiós pont és tanulás saját szakmai munkánkra nézve. Csupán az, hogy megírhattam az elvárt esettanulmányokat és reflektálhattam rá a teamcoaching kompetenciák tükrében, már megérte, hogy belevágtam ebbe a folyamatba!

Hogy tényleges mik lesznek az elvárások az ACTC jelentkezők felé, illetve a folyamat véglegesre csiszolt verziója milyen követelményeket állít majd, az 2022 végével, 2023 elejével várható, amikor is megnyitja az ICF a jelentkezést a teljes tagság illetve a coach szakma felé. Egy biztos: nem kell külön tanfolyamra beiratkozni ezért, hiszen az a team coaching képzésed az alap, amivel gyakorlod a teamcoahingot, és amitől számítva gyűjtöd az órákat, és ezekről adhatod be az önreflektív esettanulmányaidat. Ami viszont kötelező elem lesz, az a team coaching specifikus szupervízió az ICF követelményeinek megfelelő képzettséggel rendelkező szupervízorok által. Maga a folyamat önállóan is abszolválható, de a közös felkészülés, reflexió munkánk szerves részeként kifejezetten hozzáad szerintem az értékéhez. A részletekről természetesen hírt ad mind a Global, mind a hazai Tagozat (mint az ICF híreinek leghitelesebb forrása), illetve szívesen állunk rendelkezésre mind a tájékoztatás, mint szupervízió terén – figyeljétek és olvassátok a hírlevelet!

Hatalmas köszönet kollégáimnak, akikkel részt vehettem az ICF és a coaching szakma ezen történelmi mérföldkövét jelentő lépésében!

Csetneki Csaba PCC, ACTC

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam