Akkreditált coachokat bemutató sorozatunkban Dr. Varga Esztert és Vásárhelyi Juditot kérdeztük:

Miért tartottad fontosnak a nemzetközi akkreditáció megszerzését?
 

Dr. Varga Eszter: Jelenleg nagyon különbözőek a nemzetközi standardok arra vonatkozóan, hogy mely elvárásoknak kell megfelelni egy coach-nak. Romániában például pszichológus végzettséggel kell rendelkezni a coach szakmában. Magyarországon ez egy fiatal szakma, ennek megfelelően még nincs szigorú szabályozás, tehát viszonylag következmény mentesen használhatják rendkívül eltérő felkészültségű kollégák a coach elnevezést. AZ ICF nemzetközi akkreditációnak egységes, szigorú követelményrendszere van, ráadásul világszerte elismerik. Az ACC minősítéssel Magyarországon is, de bárhol a világon egy ismert minőségi követelményrendszernek megfelelően tudok coachként szolgáltatást nyújtani. Ma már Magyarországon egyre több megbízó igényli az ICF minősítést már az együttműködés megkezdésekor.
 

Vásárhelyi Judit : Bár már régóta működöm coachként a szakmai kihívásoknak soha sem tudtam ellenállni. Ez most egy ilyen helyzet volt, ahol újra megmérettethettem és kipróbálhattam magam, ráadásul nemzetközi színtéren.

Fontosnak tartom egy nemzetközi szervezet standardjainak való megfelelést is, mert ez egyfajta minőségi mérce is.

Ezen kívül úgy látom, hogy a multinacionális és nagyobb cégeknél való alkalmazásnál igenis jelent valamit egy ilyen minősítés, sok helyen már feltétel is. Ami még motivált, az az, hogy több helyen oktatok leendő coachokat, és úgy látom, nem is sokára a coach- képzések akkreditációjának egyik feltétele lesz, hogy ICF által minősített oktatók oktathatnak csak majd.
 

Milyen tapasztalataid voltak az akkreditációs folyamattal és a vizsgával kapcsolatban?
 

Dr. V.E.: Őszintén szólva a magyar felkészítés volt a kellemesebb rész számomra. Barnóczki Annamária és Komócsin Laura készítettek fel a vizsgára. A folyamat rendkívül professzinális volt és előremutató, mert a bátorító jelenlét mellett megkaptam a megfelelő, építő kritikákat is. Az ICF online kommunikáció némileg embert próbáló, mert az online felülettel többször volt technikai probléma, valamint a kinti kollégák összekeverik a magyar képzéseket és elég nehézkes a képzések azonosítása. Nagyon hosszú a folyamat, az én esetemben fél évnél hosszabb volt a minősítés megszerzése.

V.J.: Az itthoni felkészítés alapos volt, de még így is nagyon oda kellett figyelni, hogy minden, az ICF feltételeinek megfelelő dokumentumot, igazolást hiány nélkül szedjünk össze, küldjünk el. Nagyon nehéz volt számomra félórás hanganyagban minden ICF kompetenciának megfelelő teljes ülést levezetni, de hatalmas élmény, hogy mi, coachok erre is képesek vagyunk.
 

Hogyan mutatod be potenciális ügyfeleidnek az ACC minősítést? Milyen visszajelzéseket kaptál ezzel kapcsolatban?
 

Dr. V.E.: Bizonyos ügyfélkörben nem kell bemutatni, sőt elvárás az ACC szint megléte. Azon ügyfeleknél, akik nem ismerik, ott az egész rendszernek az ismertetése bizalmat növel és minőségbiztosítást jelent, ami egyben versenyelőny is.

V.J.: A minősítés megszerzésével jogosultak lettünk bármilyen marketing anyagon az ICF logójának használatára, és az ACC minősítés a nevünk mellett magáért beszél. Természetesen a névjegyemre mindkettő felkerül. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam, aki tudja, mit jelent ezt megszerezni, attól azért, aki nem tudja attól azért, mert a nemzetközi minősítés tényleg egy minőségi mérce.
 

Mit javasolsz coach társaidnak az akkreditáció témakörében?
 

Dr. V.E.: Tekintettel arra, hogy az akkreditáció nem egy olcsó folyamat, így az vágjon bele, aki hosszútávon tervez coach karriert felépíteni, mert különben csak felesleges beruházást eszközöl. Jelenleg még versenyelőny a minősítés megléte, de hoszútávon minimum követelmény lesz a coaching szolgáltatást igénybevevő ügyfélkörhöz történő belépéshez.

V.J.: Aki szeretne a jövőjéről gondoskodni fusson neki, érdemes az energiát és a pénzt belefektetni, megéri, megtérül.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam