ICF ELM Lisszabon, 2016.10.14-15.

Az idei ICF European Leaders Meeting-nek a Portugál Chapter illetve fővárosuk, Lisszabon adott otthont. A Magyar Tagozatot Bite Barbara PCC és Csetneki Csaba PCC képviselte.

A kétnapos esemény rengeteg munkával és programmal telt, a helyszín pedig egy fogyatékkal élők számára beilleszkedési és képzési munkaprogramokat biztosító alapítvány székhelye volt. Láthattunk kerekesszék táncbemutatót, hallgattunk élő Fado zenét és éneket, láthattuk Lisszabon számos történelmi nevezetességét, a záró vacsora pedig egy kiállítóteremben volt, ahol aztán az igen sokszínű EMEA régió 39 tagországának 56 résztvevője ízelítőt adott a változatosság erejéből: volt tánc, ének, közösségi élmény. Bőven volt mit lelazulni, mert munkában hiány az nem volt…

Az első nap a beszámolók és a jelentések jegyében telt. A kiválasztott tagozatok ’Best Practice-einek’ bemutatásával kezdtük, ahol összesen 6 tagozat kapott lehetőséget legjobb gyakorlatának részletesebb kifejtésére: Írország – Coaching Díjátadó Gála; Finnország – ICF – Vörös Kereszt Együttműködés; Lettország – Kreativitás Kastély Tanárfejlesztési Programja; Portugália – ICF Coaching Könyve; Dél-Afrika – Minősítésre Buzdító Programja; és Magyarország – Sokszínű és Testreszabott Programsorozata, melyet Bite Barbara PCC felvezetése után Csetneki Csaba PCC prezentált:

Nagyjából ezek a programok már meg is adták a felütését a ránk váró két napnak, hiszen az eltérő méretű, korú és összetételű, szervezettségű tagozatok közös igénye, hogy minél jobban kiaknázhassák a sokszínűségben rejlő értékeket és előnyöket, valamint hogy minél többféleképpen és szinten megoszthassák egymással tapasztalataikat. Nagyon sok elismerést és kérdést kaptunk a többi vezetőtől, és elmondhatjuk, hogy kiemelkedő mértékben és minőségben tudjuk szolgálni és aktivizálni a tagságunkban meglévő erőt és energiát, ami nem lenne lehetséges, ha tagságunk nem lenne ilyen aktív és érdeklődő programjaink, munkánk iránt. Ezért ezúton is köszönet az ICF Magyar Tagozatának Elnöksége nevében!

Az ELM a legjobb fórum ahhoz, hogy a Global Board és az EMEA régió vezetői, valamint a RAC (Regional Advisory Committee) számot adhassanak egymásnak munkájukról, kérdéseket tehessenek fel egymásnak, és közelítsék érdekeiket, ahogyan a leghatékonyabban tudnak együttműködni, egymás támogatására lenni. Az újjászervezett és kibővülés alatt álló RAC jelenleg is pozícióban lévő 2 tagja (Ludmilla Kostandova, Philippe Declercq) illetve 2 Regional Support Committee tag volt jelen (Isabelle Maes és Alla Kazajeva), és vezette példa értékűen a plenáris és workshop jellegű munkát. Beszámolót tartott a Global Board munkájáról Hilary Oliver (Global Board Director), Todd Hamilton (Assistant Executive Director), Matt Varney (Director of Chapter Development), majd workshopok keretében dolgoztuk fel, hogyan is lehetne még közvetlenebb és gördülékenyebb, és direktben hasznosabb a Board munkája a régió tagozatai számára. Elkészült az ICF Coaching Felmérés beszámolójának infógrafikája, egyfajta megünnepléseként annak a ténynek, hogy a közelmúltban átléptük az ICF minősített coachok 20.000-es számát!

Az ICF számokban (2016. októberi állapot): 

  • 27 089 tag világszerte 
  • 8406 tag az EMEA régió 39 országában 
  • 20 038 minősített coach világszerte (12445 ACC, 6818 PCC, 775 MCC) 
  • 132 tag a Magyar Tagozatban 
  • 72 minősített coach a Magyar Tagozatban (45 ACC, 27 PCC)

A második nap az ICF és a coaching szakma jövőjének alakításáról szólt. A jelen lévő tagozat vezetők, RAC és Global Board tagok azon dolgoztak különféle workshopok keretein belül, hogy milyen kérdéseket, válaszokat és irányokat szabjanak meg a szakma fejlődésének, fejlesztésének érdekében. Kiemelt hangsúlyt kapott a tagság szolgálata, az egyes tagozatok felelőssége minőségbiztosítási és etikai kérdésekben, valamint a különböző országok tagozatai közötti együttműködés és tudásmegosztás szerepe. A Magyar Tagozat ismételten kiemelt figyelmet és szerepet kapott, tapasztalatainkra sokan voltak kíváncsiak, és átvenni kívánják programjaink összetételét és felépítését, valamint a CSR programunkat kimagaslóan példaértékűnek tekintik.

Bite Barbara PCC 2015-ös elnök egy EMEA régiós tudásmegosztó platform kialakításában (Model for co-operation through diversity for ICF and the World) vesz majd részt, míg Csetneki Csaba PCC felkérést kapott az ICF Kenya elnökségi választások támogatására tanácsadói minőségben. Ezekről a projektekről majd a 2017. március végén Varsóban megrendezésre kerülő ICF Global Leaders Forum keretein belül fognak beszámolni a munkacsoportok.

Köszönjük az ICF Magyar Tagozatának elnöksége nevében, hogy tagságotokkal és aktivitásotokkal együtt gyakorolhatjuk és építhetjük a coaching szakma fejlődését!

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam