Az “ICF akkreditált coach” címmel ma már gyakran találkozhatunk a nemzetközi és hazai szakmában egyaránt – világszerte már több mint tízezer akkreditált coach dolgozik, így a legelterjedtebb minősítési rendszerré vált. A háromszintű akkreditációs rendszer ún. portfólió-útjának (azon coachok számára, akik nem ACTP képzésen végeztek) egyik fontos eleme, hogy a kellő óraszámú coach specifikus képzéssel és coaching tapasztalattal rendelkező szakember részt vegyen egy legalább 10 órányi és legalább 3 hónapig tartó mentor coaching folyamatban.

Szinte minden akkreditált coach jogosult a saját akkreditációs szintjére felkészíteni a jelentkezőket – így hosszú a potenciális mentor-coachok listája. Az ICF nem szabályozza szigorúan, milyen további felkészülést igényel egy ilyen szolgáltatás nyújtása, de annál szigorúbb és részletes ajánlásokat fogalmazott meg mind a mentor coachok, mind a vizsgára készülő coachok számára. Ezeket a dokumentumokat érdemes végigolvasni (lásd a cikk alján), sok hasznos és tanulságos információt és szempontot ismerhetünk meg. Egy mentor coaching folyamat ára átlagosan 800-3.000 USD között mozog, így érdemes megválasztani, kivel dolgozunk együtt és tisztázni, mit várhatunk a folyamattól.
 

Az alábbi rövid összefoglalóban szeretném kiemelni a legfontosabb szempontokat, ajánlásokat:
• Bátran tegyél fel kérdéseket a mentor coach szakmai hátterére (mind coaching, mind mentor coaching terén) vonatkozóan: hány óra coaching tapasztalattal bír, mikor szerezte meg saját akkreditációját, hány coachot készített eddig fel, milyen arányú sikerrel, hogyan készült fel a mentor coachcsá válásra, hogyan fejleszti magát, mik az erősségei mentor coachként, stb.
• Állapodjatok meg előre, hogyan dolgoztok együtt, pontosan mit várhatsz és mit nem a folyamattól. A többi közt nem a mentor coach feladata a dokumentumaid beszerezése, fordítása, feltöltése – és garanciát sem vállalhat, hogy biztosan megkapod a minősítést.
• Az új akkreditációs rendszerben már nem telefonon zajlik a vizsga, hanem előre rögzített hanganyago(ka)t kell feltölteni az ICF online rendszerébe. A mentor coach egyik legfontosabb feladata a hanganyagaidra adott pontos és részletes visszajelzésekkel fejleszteni téged az ICF kompetenciák mentén annak érdekében, hogy a lehető legjobb hanganyago(ka)t tudd beadni a vizsgára.
• Érdemes olyan mentor coachot keresni, aki rendelkezik referenciákkal, komoly tapasztalattal az akkreditációs felkészítés terén.
• Kérd annak a lehetőségét, hogy korábbi mentoráltjaival felvedd a kapcsolatot és személyesen is kérj ajánlást tőlük (mi működött, mi nem, mire érdemes odafigyelni).
• Csoportos formában is igénybe lehet venni a mentor coachingot, legfeljebb 7 órában, de előírás, hogy legalább 3 óra egyéni foglalkozást is be kell iktatni.
• Fontos szempont, hogy a mentor coach rendszeresen vegyen részt coachok képzésében, fejlesztésében – olyan képzéseken, amelyek az ICF kompetenciákra és az ICF Etikai Kódexére épülnek.
• Elvárás, hogy legalább 25 ügyfelet coacholt már, és aktívan dolgozzon coachként (legyenek élő coaching megbízásai a kérdéses időszakban is).
• A mentor coach saját maga is az ICF kompetenciák mentén, és az ICF Etikai Kódexének megfelelően működjön, és a mentor coaching folyamatban is demonstrálja ezeket.
A Coach Akadémia oktatóiként többéves tapasztalattal bírunk az ICF akkreditációs rendszeréről, a mentor coachingról. Mindig nagy öröm a jó hírt hallani, amikor egy-egy
mentoráltunk sikeresen megszerzi az akkreditációt. Amellett, hogy az általunk felkészített coachok eddig mindegyike sikeresen vette az akadályokat, fontos hangsúlyozni: a mentor coaching nem egyszerűen egy vizsgára való felkészítés, hanem komoly szakmai fejlesztési folyamat lehetősége is egyben. Reflexiós folyamat, utazás, amelynek nem csak az akkreditációs oklevél, de egy tudatosabb coach-működés, jelenlét és fejlődés is az eredménye.

További informácó:
A Coach Akadémia mentor coaching szolgáltatása
Hogyan válassz mentor coachot?
A mentor coach feladatai és kompetenciái
Hogyan lehetsz kiváló mentor coach?

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam