Egyéni minősítés, programakkreditáció

A januári elnöki beköszönőnkben Csetneki Csaba PCC elnök elmondta, hogy nagyon fontos célunk a tagok szakmai fejlesztésének támogatása, az egyéni minősítések és képzésakkreditációk megismertetése és népszerűsítése, valamint a tagjaink aktív részvételre való invitálása a közös, önkéntes munkába. Ezzel a szemlélettel elindulva az akkreditációs csapattal – melynek tagjai Eperjesi Amina PCC, Holló Katalin és Izsák Norbert […]

A januári elnöki beköszönőnkben Csetneki Csaba PCC elnök elmondta, hogy nagyon fontos célunk a tagok szakmai fejlesztésének támogatása, az egyéni minősítések és képzésakkreditációk megismertetése és népszerűsítése, valamint a tagjaink aktív részvételre való invitálása a közös, önkéntes munkába.

Ezzel a szemlélettel elindulva az akkreditációs csapattal – melynek tagjai Eperjesi Amina PCC, Holló Katalin és Izsák Norbert PCC – több kezdeményezést is elindítottunk már a tavalyi, illetve az idei év során.

Coachok szakmai edukációja

Ebben az évben a Coachklubok és Kompetenciafórumok, valamint a május 21-i ICF Coachkonferencia témája a kompetens coach. A coachingestéken és a konferencia workshopjain az ICF kompetenciákban mélyedünk el, és igyekszünk minden egyes kompetenciát részletesen, sokféle nézőpontból megvizsgálni.

Egyéni minősítések

Jelenleg 138 ACC (Associate Certified Coach), 36 PCC (Professional Certified Coach) és 7 MCC (Master Certified Coach) minősítéssel rendelkező tagunk van. 2018-ban 46,5%-kal emelkedett a nemzetközileg minősített tagjaink száma. Ehhez nagymértékben hozzájárult az a körülmény, hogy az ACSTH minősítés megszerzéséhez 2018. július 31-től már hangfelvételt is be kell adni. Bár idén még nem tudunk semmilyen változásról, amit a Global a minősítések megszerzésével kapcsolatban tervez, de nagyon bízunk abban és dolgozunk azért, hogy minél több coach megismerje az ICF által kínált minősítési lehetőségeket, és 2019-ben is sok tagunkat köszönthessünk ACC, PCC vagy MCC minősítettként.

Ezért is döntöttük el, hogy negyedéves gyakorisággal webinárokat indítunk, ahova bárkinek lehetősége lesz becsatlakozni és minél több információt megtudni az ICF-minősítésekkel kapcsolatban.

A minősítések megújítását és a coachok szakmai továbbfejlődését támogatva számtalan eseményt szervezünk 2019-ben is, ahol CCE (Continuing Coach Education) pontok megszerzésére van lehetőség. Tavaly, ha valaki minden rendezvényünkön részt vett, akkor összesen 48 CCE pontot szerezhetett. Tehát akár egy év alatt is meg lehetett szerezni a megújításhoz szükséges 40 CCEU-t. Idén már a szupervíziós/esetmegbeszélős esték után is adunk pontokat.

Szakmai mentorcoachközösség létrehozása

2019. február 7-én tartottuk az ICF Magyar Tagozata mentorcoach pooljának alakuló estjét, ahol egy közös szakmai műhelymunkát indítottunk el. A célunk az, hogy egységes, közös alapokat tegyünk le a mentoring szereppel és folyamattal kapcsolatban. Fontosnak tartjuk, hogy a mentorcoaching mint az ICF akkreditáció megszerzésének alappillére, illetve a folyamatos szakmai fejlődés egyik leglényegesebb eszköze központi szerepet és figyelmet kapjon a magyarországi tagszervezet működésében. 

A közösség tagjait meginvitáltuk a szakmai programjaink tartására is. Ezáltal is biztosítani kívánjuk az eseményeink ICF-sztenderdeknek megfelelő, magas szakmai színvonalát.

Akkreditált képzések a honlapon

Egyre újabb és újabb képzések jelennek meg a piacon, és nagyon sok kérdést kapunk azzal kapcsolatban, hogy milyen iskolát érdemes coachképzésre választani. Ezért hamarosan felkerülnek az ICF által akkreditált képzések a honlapra. Az akkreditáció garantálja, hogy ezek a programok megfelelnek az ICF által megkívánt követelményeknek: az ICF által definiált coachingnak, az alapkompetenciáknak és az etikai kódexnek. Az ACTP és ACSTH programok coach specifikus alaptréningek, a Continuing Coach Education (CCE) programok pedig továbbképzési lehetőséget kínálnak a képzett és minősített gyakorló coachoknak.

Ezen kívül átstrukturáljuk a honlapunk két menüpontját (Minősítések, Továbbképzések). Letisztultabb, áttekinthetőbb lesz a menüstruktúra, hogy még egyszerűbben tudjatok információhoz jutni.

ICF brand használata

Végezetül néhány gondolat az ICF brand használatáról. Gyakran belefutunk abba, hogy képzések, egyének az ICF brandet helytelenül használják. A két legfontosabb tanulság/leggyakoribb félreértés, amire felhívnám a figyelmeteket:

  • képzések, iskolák csak akkor használhatják az ICF logót a honlapon, szórólapon vagy bárhol, ha a képzésük akkreditált (ACTP, ACSTH vagy CCE).
  • egy akkreditált képzés elvégzése még nem jogosítja fel a coachokat arra, hogy magukat „ICF által akkreditált coachoknak” nevezzék. Erre csak akkor van lehetőség, ha végigmentek az ICF minősítési folyamatán, és a minősítés megszerzéséről az ICF Global visszajelzését megkapták.

A minősítések megszerzéséről bővebben itt olvashattok. Ha bármi kérdésetek van, akkor írjatok és tegyétek fel őket: akkreditacio@coachfederation.hu

Építsük együtt a hazai coaching minőséget szakmai szervezetünkön keresztül!

Kákonyi Anett PCC – akkreditációs igazgató 2018-19

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam