Coach vagy sarlatán?

Hogy tudod különválasztani a búzaszemeket a korpától a Nemzetközi Coaching Szövetség segítségével?

A „coach” nem védett munkaköri elnevezés, mint az orvos vagy az ápolónő. Manapság cégek HR vagy képzés-fejlesztési részlegei hetente kapnak megkeresést coaching szolgáltatóktól. Néhányról közülük könnyen kitűnik, hogy sarlatánok. Mások viszont egész tisztességesnek tűnnek, de olyan programot akarnak eladni „coaching” megnevezéssel, ami szektákhoz illő környezetbe való. Ilyenkor a HR vagy a képzés-fejlesztési részleg aprólékos és időigényes munkával végignyálazza a coachprofilokat, és hosszas telefoninterjúkat folytat az egyes szolgáltatókkal, de még akkor sem tudja biztosan megmondani, hogy az említett szolgáltatók minőségi támogatást nyújtanak-e az ügyfeleknek.

Az alábbi három kritérium segíthet meghozni a döntést:

1. Kérdezd meg a szolgáltatót a coachképzéséről.
Részt vett-e coachképzésen vagy trénerként dolgozik és csak coachnak nevezi magát? Mivel coachképzés és coachképzés között nagy a különbség, azt is érdemes megkérdezni, hogy hány képzési órában volt része, és akkreditált-e a képzés államilag vagy valamelyik coaching szövetség által? Egy professzionális coach legalább 6O óra képzéssel kell, hogy rendelkezzen.

2. Kérdezz rá, hogy valamelyik coaching szövetségnek tagja-e?
A coaching szövetségbeli tagság a coach professzionalizmusáról tanúskodik.

3. Kérjük el a tanúsítványt, oklevelet!
Habár a legtöbb képzőintézmény ma már tanúsítványt állít ki a képzés végén, az önmagában nem mond semmit a minőségről, etikáról és az coaching gyakorlatról. A Nemzetközi Coaching Szövetség (ICF) akkreditációjának nemzetközileg elismert független tanúsítványa értékes segítséget nyújt az eligazodásban.

Függetlenül attól, hogy egyéni minősítéssel rendelkezik-e, minden ICF tagnak az ICF által megjelölt kompetenciáknak megfelelő, legalább 6O coachspecifikus képzési órával kell rendelkeznie ahhoz, hogy egyáltalán beléphessen tagnak. Minden tag a belépéskor aláírja az ICF Etikai Kódexét és etikátlan viselkedés esetén etikai felülvizsgálati folyamatnak rendelhető alá.

A coachok háromféle egyéni minősítést szerezhetnek:
Associate Certified Coach (ACC), Professional Certified Coach (PCC) és Master Certified Coach (MCC). A minősítéshez a coachnak bizonyos számú képzési órát kell felmutatnia. Nem minden képzés számít, csak azok, ahol bizonyíthatóan az ICF kompetenciákat oktatják. Továbbá minden minősített coachnak van egy vagy több coaching ülése, amit az ICF értékel, és ami alapján megbizonyosodik, hogy a coach valóban elsajátította a coaching alapkompetenciáit. Több száz óra coaching tapasztalat dokumentálása teszi teljessé a coach minősítési folyamatát. Az ICF egyéni minősítési folyamata nem csak az elméleti képességeket vizsgálja, hanem mint egy autóvezető vizsgán, a coachnak azt is bizonyítania kell, hogy tud úgy dolgozni a gyakorlatban, mint egy jó coach.

Az ICF alapkompetenciákat rendszeresen validálják. A szervezet legutóbb 2019-ben egy független intézmény munkakör-elemzés segítségével frissítette őket. A 8 alapkompetenciáról ezen a linken olvashatsz.

A Nemzetközi Coaching Szövetség (ICF) egyértelműen a következő módon definiálja a coaching tevékenységet: A coaching az ügyféllel való partneri együttműködés egy olyan gondolatébresztő és kreatív folyamatban, amely arra inspirálja az ügyfelet, hogy szakmailag és személyesen a legtöbbet hozza ki magából.

A HR-es és fejlesztéssel foglalkozó szakemberek teljes bizalommal fordulhatnak az ICF professzionális coachok felé, és számíthatnak rájuk alkalmazottaik, kollégáik és vezetőik fejlesztése során.

Az International Coaching Federation (ICF) a világ legnagyobb coachszervezete, mely 2020-ban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. 70 ország 140 tagozatában több mint 41 000 tagja van, melyből 35 000 feletti azok száma, akik nemzetközi minősítéssel rendelkeznek. Az ICF célja, hogy építse, támogassa és megőrizze a coaching szakma integritását, programjai és követelmény-rendszere segítségével. Szakmai követelményrendszere és etikai kódexe a coaching iparág legelterjedtebb mércéjévé vált. Az ICF célja a szakma előbbre jutásának, fejlődésének biztosítása magasszintű szakmai követelmények, független és egységes akkreditációs rendszer és az egész világot átfogó, minősített coachhálózat kiépítése útján.

A blogbejegyzés alapját Kirsten Dierolf MCC, az ICF Németországi Tagozata elnökhelyettesének cikke képezi.

fotó: Book photo created by wayhomestudio – www.freepik.com

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam