Az alig 3,5 éve négy taggal alapított Magyar Tagozat nemrégen beléphetett az elismert ICF tagozatok csoportjába, a régióban harmadikként. A világ legnagyobb szakmai szervezetének hazai tagozata meghatározó szereplővé vált idén a coaching piacon.

Amikor alig néhány hete hivatalossá vált a Magyar Tagozat okleveles (chartered) státusza, az ICF központból kapott tájékoztatás mellé kézhez kaptam egy kedves, személyes kérdést is: szívből gratulálunk! Hogyan fogtok ünnepelni? Meglepett a kérdés, aztán saját reakcióm is, hogy miért is lepődtem meg. Coachként arra buzdítjuk az ügyfeleinket, hogy az elért eredményeket ünnepeljék meg, ne vegyék magától értetődőnek. Ott ültem a Mac előtt, és rájöttem, hogy az elmúlt 3,5 évi munkánknak egyáltalán nem egyértelmű eredménye a chartered státusz, hiszen számos, nálunk nagyobb országban működő vagy korábban alapított tagozat még nem jutott el ide. Ez a pillanat tényleg remek lehetőséget kínál az ünneplésre: mind a 64 tagunk ünneplésére, akiknek köszönhető ez az elismerés.
 

Lengyelország és Csehország után Magyarország képviseli az ICF nemzetközi térképén a nagy tagozatokat a közép-európai és kelet-európai régiókban. Ez a tény a Magyar Tagozat korát és a coaching piac méretét tekintve is kiemelkedő eredmény. A tavaly júniusban még csak 12 taggal működő szervezet ma már 64 taggal bír, számos rendezvénnyel és erős webkettes jelenléttel is támogatja tagjai fejlődését, a közösséghez tartozás élményét.
 

Az okleveles (chartered) tagozat státusz megünneplését január közepén tervezi a szervezet, amelyet egyben hagyományindító rendezvénynek is szánunk. A közvetlen kapcsolatteremtésre és beszélgetésre szeretnénk lehetőséget biztosítani az Évindító Piknik keretében (ennek részleteiről külön meghívóban értesítünk minden tagot). A 2012 januári első Évindító Piknik apropója az ünneplés lesz. Szeretnénk együtt koccintani arra, hogy a baráti társaságtól a családi vállalkozáson át a növekedés sok fázisát megért tagozat elért a tudatosan vezetett és épített szakmai szervezet státuszába, és az elkövetkezendő egy-két évben a nemzetközi trendet követve várhatóan az egyik legnagyobb hazai coaching szervezetté válik.
 

Az 1995-ben alapított Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) a világ legnagyobb coach szervezete. 100 nemzetből 18.000 tagja van, és 50 országban 100 helyi szervezet tartozik hozzá. Az ICF célja, hogy építse, támogassa és megőrizze a coaching szakma integritását. Szakmai követelményrendszere és etikai kódexe a coaching iparág legelterjedtebb mércéjévé vált. Idén ősszel az EMCC-vel együttműködésben előkészített Szakmai Kódex alapján a coaching szakma felkerült az önszabályozott szakmák hivatalos EU adatbázisába.
 

Budapest, 2011. november 16.
 

Hegedűs Dóra ACC
az ICF Magyar Tagozatának elnöke
www.coachfederation.hu

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam