Oravecz Orsolya és Viniczai Andrea nyerte meg az Év Coach Könyve Díjat 2020-ban Álmodj, Tervezz, Fuss című futóknak szóló self-coaching és motivációs könyvével. A szerzőkkel Bodnár Barbara ACC, az ICF Magyar Tagozatának Kommunikációs Igazgatója beszélget.

– Hogy született meg a bennetek könyv gondolata?

– A futópályáról ismerjük egymást, teljesen véletlen, hogy mindkettőnknek a coaching felé kanyarodott az élete. Régóta írunk beszámolókat saját futó élményeinkről, de futócéljaink megvalósítása mellett az utóbbi években egyre gyakrabban – akár egy-egy beszélgetéssel, akár edzőpartnerként vagy versenyen kísérőként – támogatunk más futókat, hogy elérjék mindazt, amire a sportban vágynak. 2019 elején többször is beszélgettünk arról, hogyan lehetne több évtizedes futómúltunk tapasztalatait és coach szakmai eszköztárunkat úgy összegyúrni, hogy abból a futókat saját útjuk megtalálásában segítő kiadvány szülessen. Ma már sok amatőr futó kér edzői segítséget céljai eléréséhez, de még mindig kevesen foglalkoznak a sport mentális részével. Végül olyan self-coaching könyvet állítottunk össze, ami támogatást nyújt a célállításhoz, elakadáshoz, motiváció kereséshez és az újrakezdéshez, önállóan, vagy edző, sport coach segítségével is feldolgozható.

Hogyan szól a könyv a futóknak és hogyan a coachoknak? Meséljetek egy kicsit róla!

– Az Álmodj, tervezz, fuss! abban tér el egy klasszikus könyvtől, hogy nem lehet egy szuszra végigolvasni. A kötet fejezetei kézen fogják az olvasót, elgondolkodtató, önreflexiós kérdések mentén egy-egy témát járnak körbe. Megosztjuk mi is a saját történeteinket, elmeséljük, hogyan küzdöttünk meg a kihívásainkkal, mi volt az, ami segített megbirkózni egy-egy nehézséggel. A futók számára ez egy önismereti könyv, míg a coachoknak olyan eszköz, ami segít megismerni a sportolói gondolkodást és a sporttal kapcsolatban jelentkező leggyakoribb problématípusokat.

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a futás és az önismeret?

– Mindketten több évtizede futunk és barátaink, ismerőseink nagy részét is futók teszik ki. Sokszor tapasztaltuk, hogy futás közben számos felismeréssel szembesülünk önmagunkkal kapcsolatban. Azt tartjuk, ahogy futsz, úgy élsz – azaz a futás egy nagyon leegyszerűsített helyzetben világít rá arra, kik vagyunk valójában. Adott egy viszonylag egyszerű feladat, tenni kell a jobb lábat a bal után, aszfalton, erdőben, rövidebb vagy hosszabb távon, gyorsan vagy lassan. Rengeteg munka, energia és küzdelem van e mögött az egyszerű mutatvány mögött. És megannyi kérdést lehet feltenni magunknak ezzel kapcsolatban: Miért csinálom én ezt? Mit jelent nekem a futás? Mi lenne, ha nem futnék? Kinek akarok megfelelni? Szeretnék többet futni? Sok nekem ennyi futás? Gyengeség, ha feladom vagy bölcs döntés? Számtalan kérdés, sőt, a kérdések sora végtelen, a válaszoké pedig még szerteágazóbb.

Kinek ajánlanátok a könyveteket?

– Mindenkinek, aki fut, vagy akár csak fontolgatja a futást. Ez a könyv egyfajta segítő a futással kapcsolatos gondolkodásban. Az Álmodj, tervezz, fuss! ahelyett, hogy megmondaná, ki, mit csináljon, segít, hogy az olvasó elgondolkodjon és megtalálja a saját válaszait, saját útját a futásban. Az olvasáshoz ceruzát és radírt javaslunk, mert a kérdésekre adott válaszok a könyvben rögzíthetők, sok kitöltős résszel készültünk az izgalmas élménybeszámolókkal színesített, együtt gondolkodós fejezetekben.