Az intuíciókról

Dr. F. Várkonyi Zsuzsa a coachingról:

Tanulást célzó beszélgetés, mely a problémamegoldást és a fejlődést szolgálja.

Konkrét módszereket használó készség, ugyanakkor pedig művészet, amely az iskolázott intuícióra támaszkodik.

Műhelyünkön körbejárjuk, hogy pontosan mit is értünk intuíció alatt, hogyan lehet fejleszteni, és ha igen, mivel.
Rövid elméleti alapozás után, izgalmas gyakorlatokon keresztül ki-ki közelebb kerülhet saját megérzéseihez, belső hangjaihoz.

Majd néhány gyakorlaton keresztül megtapasztalhatják a jó értő figyelem erejét és azon belül az intuíció hatását a coachingbeszélgetésekre.

Vízi Beáta PCC

Hogyan dolgozom coachként/trénerként?
Különböző szakembercsoportoknak tartok coachingot, team coachingot és szupervíziót, valamint, önismereti és konfliktuskezelő tréningeket. Húszéves szakmai munkám során minden korosztállyal foglalkoztam. Coacholtam vezetői csapatokat, vezetőket és beosztott szakembereket egyaránt. Munkám középpontjában a szervezeti élet és az ott elérhető maradandó viselkedésváltozás áll. Az egyéni és csapatteljesítmény optimalizálását célzom meg. Arra törekszem, hogy a résztvevők mind szakmai, mind személyes életükben sikeresebben működjenek. Alapszemléletem, melyen keresztül egyénekkel és csoportokkal dolgozom: a Carl Rogers-i személyközpontú szemlélet, az Eric Berne nevéhez fűződő tranzakció-elemzés (TA) és a Thomas Gordon féle kommunikációs eszköztár. A rogersi filozófia alapértékei az elfogadás, empátia, hitelesség, melyek saját életem és szakmai munkám alapját képezik. A tranzakció-elemzés (TA) használatával az egyén képessé válik saját működésének objektív visszacsatolására, elemzésére és korrigálására. Megnöveli a résztvevők önismeretét, kommunikációjuk hatékonyságát és tudatosságát. Célom, hogy partnereim örömteli, együttműködő, játszma mentes emberi kapcsolatokat tartsanak fent önmaguk, környezetük és partnereik megelégedésére.

Eperjesi Amina PCC

Hogyan dolgozom coachként, trénerként?
Hiszem, hogy az életünk minőségét elsősorban a kapcsolataink minősége határozza meg, ezeknek pedig fontos kulcsa a kommunikációnk minősége. A köztünk levő hídak kiépítése, a kommunikáció fejlesztése, finomítása mindannyiunknak örök feladat, ez adja talán a legfőbb célját a munkámnak, legyen szó akár vállalati, akár magán ügyfelekről.
A másik alap pillér a változás paradoxona, miszerint akkor jöhet létre érdemben változás, ha teljességgel felmérjük és elfogadjuk azt, ami van. Egyik legfőbb célomnak tekintem önmagam és az ügyfeleim önismeretének és önelfogadásának támogatását, hiszen ez minden valós transzformáció első és legfontosabb lépése. A kisgyerek, ahogy növekszik, két dolgot szeretne: megmutatni a környezetének, hogy ki is ő valójában és azt megtapasztalni, hogy a környezete elfogadja őt olyannak, amilyen. Felnőttként is akkor tudunk jól működni, ha tudunk és merünk önmagunk lenni és van olyan része az életünknek, ahol megtapasztalhatjuk a teljes elfogadást, ami egyben a legnagyobb szabadságot és a legkomolyabb felelősséget is jelenti, hiszen ha nem akarnak kívülről megváltoztatni, csak rajtam áll, hogy hogyan, milyen irányban szeretnék változni.
Carl Rogers személyközpontú filozófiájának három alapértéke – hitelesség, empátia és elfogadás – nagyon közel állnak hozzám, legfőbb reményem, hogy mind szakemberként, mind pedig magánemberként tudom ezeket hitelesen képviselni.